Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Robert Gliński
Robert Gliński
Koordynator ds. Programowych GSF. Reżyser, scenarzysta, producent. Od roku 2002 wykłada na Wydziale Reżyserii PWSFTviT w Łodzi, w latach 2008 - 2012 był rektorem tej uczelni. Wykładowca i twórca programu nauczania Gdyńskiej Szkoły Filmowej.

Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej (1975) oraz Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi (1979). W latach 1989-91 był członkiem Komitetu Kinematografii.
Filmografia

2009: Świnki - reżyseria, scenariusz
2008: The Loneliness of the Short-Order Cook - opieka artystyczna
2008: Non Stop Kolor opieka artystyczna
2008: Galerianki - opieka artystyczna
2007: Wszystko - opieka artystyczna, producent wykonawczy
2007: Benek - reżyseria
2006: W krainie jaskrawych zabawek - opieka artystyczna
2005: Unkenrufe - reżyseria, obsada aktorska
2005: Krajobraz w "Solidarność, Solidarność..." - reżyseria, scenariusz
2004: Długi weekend w cyklu filmowym "Święta polskie" - reżyseria
2002: Superprodukcja - obsada aktorska
2000: Izabela - reżyseria
2000: Cześć, Tereska - reżyseria, scenariusz, dialogi
1997: Kochaj i rób co chcesz - reżyseria
1996: Matka swojej matki - reżyseria, scenariusz
1992: Wszystko, co najważniejsze... - reżyseria
1990: Superwizja - reżyseria, scenariusz
1988: Łabędzi śpiew - reżyseria
1985: Rośliny trujące - reżyseria, scenariusz
1983: Niedzielne igraszki - reżyseria, scenariusz
1980: Misja - współpraca reżyserska
1979: Mysz - współpraca reżyserska

Nagrody filmowe

2008: Benek - Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa), nagroda jury młodzieżowego
2006: Unkenrufe - Warna (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Love Is Folly"), Specjalna Nagroda Jury
2004: Długi weekend - Wrocław (Multimedia Festiwal Filmów Optymistycznych "Happy End") w kategorii: film fabularny
2004: Długi weekend - Łagów (Lubuskie Lato Filmowe), Nagroda Jury Konkursu Filmów Telewizyjnych za "wysokie walory warsztatowe, znakomite kreacje aktorskie oraz kunsztowne przedstawienie świata ludzkich emocji na tle konfliktu światopoglądowego i pokoleniowego"
2004: Długi weekend - Gdynia (do 1986 Gdańsk - FPFF), nagroda redakcji "Tele Tygodnia" dla najlepszego filmu telewizyjnego
2004: Długi weekend - Gdynia (do 1986 Gdańsk - FPFF), nagroda Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji dla filmu telewizyjnego za "znakomitą realizację scenariusza i wykreowanie postaci, które oddają paradoks najnowszej polskiej historii, spotkania ludzi różnych światopoglądów i uznających różne symbole"
2002: Cześć Tereska - Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 2001
2002: Cześć Tereska - Złota Kaczka (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: najlepszy film polski za rok 2001
2002: Cześć Tereska - Września (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej "Prowincjonalia"), Nagroda Specjalna przyznana przez organizatorów festiwalu
2002: Cześć Tereska - Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa), Maszkaron - Nagroda Publiczności
2002: Cześć Tereska - Słupca k. Konina (Przegląd Filmowy "Prowincjonalia"), Złoty Jańcio (nagroda główna)
2002: Cześć Tereska - Setubal (Festroia International Film Festival), nagroda za reżyserię
2002: Cześć Tereska - Paszport "Polityki" (nagroda kulturalna tygodnika "Polityka"), nagroda w kategorii: film za rok 2001; "za film..., w którym w prosty i doskonały sposób pokazana została współczesna polska rzeczywistość"
2002: Cześć Tereska - Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepszy scenariusz za rok 2001
2002: Cześć Tereska - Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepsza reżyseria; za rok 2001
2002: Cześć Tereska - Nagroda Ministra Kultury i Sztuki za rok 2001
2002: Cześć Tereska - Łagów (Lubuskie Lato Filmowe), Nagroda Organizatorów im. Juliusza Burskiego
2001: Cześć Tereska - Syrenka Warszawska (nagroda Klubu Krytyki Filmowej SDP) w kategorii filmu fabularnego
2001: Cześć Tereska - Kazimierz Dolny (Lato Filmowe), nagroda publiczności w kategorii: najlepszy film polski
2001: Cześć Tereska - Karlovy Vary (MFF), Nagroda Specjalna
2001: Cześć Tereska - Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF) nagroda dziennikarzy
2001: Cześć Tereska - Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), Grand Prix (Wielka Nagroda Jury Złote Lwy: Wielka Nagroda Złote Lwy Gdańskie)
2001: Cześć Tereska - Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), "Złoty Klakier" (nagroda Radia Gdańsk) dla reżysera najdłużej oklaskiwanego filmu
2001: Cześć Tereska - Denver (FF), Nagroda im. Krzysztofa Kieślowskiego
1994: Wszystko, co najważniejsze... - Triest (MFF), Nagroda Pokojowa
1994: Wszystko, co najważniejsze... - Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa), Brązowa Statuetka Leliwity - Nagroda Główna za "wstrząsające ukazanie losów ludzkich i humanistyczne przesłanie utworu wyrażone w dojrzałej artystycznie formie"
1992: Wszystko, co najważniejsze... - Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), nagroda dziennikarzy
1992: Wszystko, co najważniejsze... - Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), Grand Prix (Wielka Nagroda Jury Złote Lwy)
1989: Niedzielne igraszki - Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 1988
1989: Łabędzi śpiew - Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego, za reżyserię
1988: Łabędzi śpiew - Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), nagroda za reżyserię
1987: Niedzielne igraszki - Mannheim (MTF), nagroda FIPRESCI
1987: Niedzielne igraszki - Mannheim (MTF), Międzynarodowa Katolicka Nagroda Filmowa
1987: Niedzielne igraszki - Mannheim (MTF), Dukat Filmowy
1987: Niedzielne igraszki - Koszalin (KSF "Młodzi i Film"), nagroda za debiut reżyserski
1987: Niedzielne igraszki - Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), nagroda dziennikarzy, wyróżnienie
1987: Niedzielne igraszki - Gdańsk (Młode Kino Polskie), Grand Prix ufundowane przez ministra do spraw młodzieży
1986: Niedzielne igraszki - Wawrzyn "Radaru" (przyznawany przez tygodnik "Radar") za "umiejętność kreowania rzeczywistości w filmie Niedzielne igraszki oraz w spektaklu teatru tv Szkoda słońca"
1984: Niedzielne igraszki - Białystok (Konfrontacje Filmowe "Młodzi za i przed kamerą"), Nagroda Publiczności
Koniec widzenia z nagrodą za montaż na 36. Festiwalu Młodzi i Film w Koszalinie
"Koniec widzenia", w reżyserii absolwenta Gdyńskiej Szkoły Filmowej Grzegorza Mołdy, otrzymał nagrodę JANTAR 2017 za montaż na 36. Festiwalu Młodzi i Film w Koszalinie. Jury uzasadniając swój werdykt doceniło "mądre i wyważone dysponowanie czasem opowiadanej historii".Koniec widzenia z nagrodą za montaż na 36. Festiwalu Młodzi i Film w Koszalinie
Przypominamy, że tylko do niedzieli, 25 czerwca, czekamy na scenariusze na  realizację filmu krótkometrażowego promującego gospodarkę morską w Polsce!Ostatnie dni konkursu na scenariusz i realizację filmu krótkometrażowego promującego gospodarkę morską w Polsce
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski