Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Mirosław Bork
Mirosław Bork
Reżyser, scenarzysta i producent filmowy. Wyprodukował kilkadziesiąt filmów dokumentalnych i seriali, kilka filmów fabularnych i telewizyjnych wprowadzonych na rynek polski i niemiecki, kilkaset odcinków programów telewizyjnych.

W 1980 ukończył filologię polską na Uniwersytecie Gdańskim, w 1984 reżyserię telewizyjną i filmową na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego.

W latach 1994-99 był dyrektorem Telewizyjnej Agencji Produkcji Teatralnej i Filmowej w TVP S.A. Od 1999 roku pracuje jako niezależny producent. W latach 1997-2000 wiceprezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, obecnie Członek Zarządu KIPA. W latach 2006-2010 dyrektor artystyczny Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.

W ramach obowiązków służbowych nadzorował produkcję około 120 filmów fabularnych i wysokonakładowych dokumentalnych.

Jako reżyser teatralny wystawiał w latach 1987-2005 w różnych teatrach w Polsce oraz dla teatru telewizji sztuki Williama Shakspeare'a, Friedricha Dürrenmatta, Woody'ego Allena, Akosa Kertesza, Markusa Kobeli, Aleksandra Fredry i Władysława Terleckiego.
Wybrana filmografia

Filmy dokumentalne
1987: Smród (scenariusz i reżyseria)
1999: Pomiędzy narodami (scenariusz i reżyseria)
2000: Złoto carów (reżyseria wraz z Małgorzatą Buzdką)
2009: PO-LIN, okruchy pamięci (producent)

Filmy fabularne i seriale

1989: Konsul - debiut fabularny (scenariusz i reżyseria)
1998: Cudze szczęście (scenariusz i reżyseria)
2000: Duża przerwa - serial komediowy (współscenarzysta i producent)
2001: Dwie miłości - telewizyjny film fabularny (współscenarzysta i producent)
2003-2006: Pensjonat pod Różą - serial obyczajowy (scenarzysta, reżyser i producent)

Nagrody filmowe

1988: Smród (Grand Prix V Festiwalu Młode Kino Polskie)
1989: Konsul (Srebrna Muszla dla najlepszego reżysera na 37 MFF w San Sebastian)
1989: Konsul (Nagroda Szefa Kinematografii za najlepszy debiut)
1999: Cudze szczęście (Nagroda UNDA na Festiwalu w Monte Carlo)
Bardzo serdecznie zapraszamy 26 maja na godzinę 14:00 do sali Goplana w Gdyńskim Centrum Filmowym, gdzie w ramach  XIX Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji Polskie "Dwa Teatry" będą Państwo mogli obejrzeć spektakl telewizyjny "Chłopcy" Stanisława Grochowiaka w reżyserii Roberta Glińskiego. Po pokazie zapraszamy na spotkanie z reżyserem, które poprowadzi Jerzy Rados. Wstęp wolny!Chłopcy Stanisława Grochowiaka w reż. Roberta Glińskiego 26 maja o 14:00 w Gdyńskim Centrum Filmowym
Bardzo miło nam poinformować, że aż pięć najnowszych filmów dyplomowych Gdyńskiej Szkoły Filmowej znalazło się w konkursie krótkometrażowych debiutów filmowych na festiwalu Młodzi i Film w Koszalinie!Aż pięć filmów dyplomowych Gdyńskiej Szkoły Filmowej w konkursie Młodzi i Film!
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski