Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Mirosław Bork
Mirosław Bork
Reżyser, scenarzysta i producent filmowy. Wyprodukował kilkadziesiąt filmów dokumentalnych i seriali, kilka filmów fabularnych i telewizyjnych wprowadzonych na rynek polski i niemiecki, kilkaset odcinków programów telewizyjnych.

W 1980 ukończył filologię polską na Uniwersytecie Gdańskim, w 1984 reżyserię telewizyjną i filmową na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego.

W latach 1994-99 był dyrektorem Telewizyjnej Agencji Produkcji Teatralnej i Filmowej w TVP S.A. Od 1999 roku pracuje jako niezależny producent. W latach 1997-2000 wiceprezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, obecnie Członek Zarządu KIPA. W latach 2006-2010 dyrektor artystyczny Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.

W ramach obowiązków służbowych nadzorował produkcję około 120 filmów fabularnych i wysokonakładowych dokumentalnych.

Jako reżyser teatralny wystawiał w latach 1987-2005 w różnych teatrach w Polsce oraz dla teatru telewizji sztuki Williama Shakspeare'a, Friedricha Dürrenmatta, Woody'ego Allena, Akosa Kertesza, Markusa Kobeli, Aleksandra Fredry i Władysława Terleckiego.
Wybrana filmografia

Filmy dokumentalne
1987: Smród (scenariusz i reżyseria)
1999: Pomiędzy narodami (scenariusz i reżyseria)
2000: Złoto carów (reżyseria wraz z Małgorzatą Buzdką)
2009: PO-LIN, okruchy pamięci (producent)

Filmy fabularne i seriale

1989: Konsul - debiut fabularny (scenariusz i reżyseria)
1998: Cudze szczęście (scenariusz i reżyseria)
2000: Duża przerwa - serial komediowy (współscenarzysta i producent)
2001: Dwie miłości - telewizyjny film fabularny (współscenarzysta i producent)
2003-2006: Pensjonat pod Różą - serial obyczajowy (scenarzysta, reżyser i producent)

Nagrody filmowe

1988: Smród (Grand Prix V Festiwalu Młode Kino Polskie)
1989: Konsul (Srebrna Muszla dla najlepszego reżysera na 37 MFF w San Sebastian)
1989: Konsul (Nagroda Szefa Kinematografii za najlepszy debiut)
1999: Cudze szczęście (Nagroda UNDA na Festiwalu w Monte Carlo)
Przesłuchania do głównej roli w filmie dyplomowym
Poszukujemy zdolnej aktorsko dziewczynki w wieku 7-10 lat do głównej roli w filmie dyplomowym studentki Gdyńskiej Szkoły Filmowej, która zgodzi się ściąć włosy na potrzeby sceny w filmie. Prawdopodobny termin zdjęć to sierpień 2020 roku. Film realizowany będzie w Gdyni.

Prosimy o wysyłanie zgłoszeń ze zdjęciem i numerem telefonu/ mailem kontaktowym na adres: castingdyplom2020@gmail.com

Zainteresowanych zaprosimy na przesłuchania.

Przesłuchania do głównej roli w filmie dyplomowym
Przypominamy, że 20 maja mija termin składania dokumentów rekrutacyjnych na Wydział Reżyserii Gdyńskiej Szkoły Filmowej. Dokumenty należy wysłać najpóźniej dzisiaj pocztą bądź kurierem - decyduje data stempla pocztowego. Materiały, które kandydaci przesyłają do nas mailowo, muszą zostać wysłane dzisiaj najpóźniej do godziny 23:59.

Chętnie odpowiemy na wszystkie wątpliwości związane z rekrutacją pod adresem mailowym: info@gsf.plOstatni dzień na składanie dokumentów do Gdyńskiej Szkoły Filmowej
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski