Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Mirosław Bork
Mirosław Bork
Reżyser, scenarzysta i producent filmowy. Wyprodukował kilkadziesiąt filmów dokumentalnych i seriali, kilka filmów fabularnych i telewizyjnych wprowadzonych na rynek polski i niemiecki, kilkaset odcinków programów telewizyjnych.

W 1980 ukończył filologię polską na Uniwersytecie Gdańskim, w 1984 reżyserię telewizyjną i filmową na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego.

W latach 1994-99 był dyrektorem Telewizyjnej Agencji Produkcji Teatralnej i Filmowej w TVP S.A. Od 1999 roku pracuje jako niezależny producent. W latach 1997-2000 wiceprezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, obecnie Członek Zarządu KIPA. W latach 2006-2010 dyrektor artystyczny Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.

W ramach obowiązków służbowych nadzorował produkcję około 120 filmów fabularnych i wysokonakładowych dokumentalnych.

Jako reżyser teatralny wystawiał w latach 1987-2005 w różnych teatrach w Polsce oraz dla teatru telewizji sztuki Williama Shakspeare'a, Friedricha Dürrenmatta, Woody'ego Allena, Akosa Kertesza, Markusa Kobeli, Aleksandra Fredry i Władysława Terleckiego.
Wybrana filmografia

Filmy dokumentalne
1987: Smród (scenariusz i reżyseria)
1999: Pomiędzy narodami (scenariusz i reżyseria)
2000: Złoto carów (reżyseria wraz z Małgorzatą Buzdką)
2009: PO-LIN, okruchy pamięci (producent)

Filmy fabularne i seriale

1989: Konsul - debiut fabularny (scenariusz i reżyseria)
1998: Cudze szczęście (scenariusz i reżyseria)
2000: Duża przerwa - serial komediowy (współscenarzysta i producent)
2001: Dwie miłości - telewizyjny film fabularny (współscenarzysta i producent)
2003-2006: Pensjonat pod Różą - serial obyczajowy (scenarzysta, reżyser i producent)

Nagrody filmowe

1988: Smród (Grand Prix V Festiwalu Młode Kino Polskie)
1989: Konsul (Srebrna Muszla dla najlepszego reżysera na 37 MFF w San Sebastian)
1989: Konsul (Nagroda Szefa Kinematografii za najlepszy debiut)
1999: Cudze szczęście (Nagroda UNDA na Festiwalu w Monte Carlo)
Rób filmy! Ruszyła rekrutacja do Gdyńskiej Szkoły Filmowej
Rozpoczęła się rekrutacja na Wydział Reżyserski Gdyńskiej Szkoły Filmowej. Kandydatów wyłonionych w pierwszym etapie czekają w lipcu 2020 roku egzaminy wstępne i rozmowa kwalifikacyjna.  Rób filmy! Ruszyła rekrutacja do Gdyńskiej Szkoły Filmowej
Polecamy Państwu nową edycję spotkań i rozmów o sztuce życia, inspirowanych kinem dokumentalnym. „Filmoterapia z Sensem” w lutym, marcu i kwietniu to trzy wieczorne seanse w Gdyńskim Centrum Filmowym, a po nich spotkania z ciekawymi gośćmi.

Najbliższe odbędzie się już 19 lutego. O tym, gdzie leżą granice naszej intymności i jak zmienia się seksualność w czasach internetu, porozmawiamy po pokazie filmu „Ewa nie chce spać”. Naszym gościem będzie psycholog i specjalista w dziedzinie zdrowia psychoseksualnego, Bartosz Karcz.



„Filmoterapia z Sensem” w Gdyńskim Centrum Filmowym
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski