Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Sławomir Fabicki
Sławomir Fabicki
Reżyser, scenarzysta. Członek Europejskiej Akademii Filmowej. Laureat wielu nagród na krajowych i międzynarodowych festiwalach. Nominowany do studenckiego Oscara za film "Męska sprawa" w kategorii film zagraniczny w 2001.

W 1995 ukończył Studium Scenariuszowe PWSFTviT w Łodzi, a w 2002 Wydział Reżyserii PWSFTviT w Łodzi.
Filmografia

2009: Hanoi-Warszawa (opieka reżyserska)
2006: Z odzysku (reżyseria, scenariusz)
2002: Antychryst (II reżyser)
2001: Lista (asystent reżysera)
2001: Męska sprawa (reżyseria, scenariusz)
1999: Kaśka, bimber i motocykl (reżyseria, scenariusz)
1999: Bratobójstwo (reżyseria, scenariusz)
1998: Po drugiej stronie lasu (reżyseria)
1997: Wewnętrzny 55 (reżyseria, scenariusz)
1996: Nocą (reżyseria, scenariusz)
1994: Ich styl (scenariusz)

Nagrody filmowe:

2007: Z odzysku - Zlinea (Międzynarodowy Festiwal Filmów dla Dzieci i Młodzieży), The Europa Award za najlepszy pełnometrażowy debiut europejski
2007: Z odzysku - Triest (MFF), Specjalne Wyróżnienie Jury
2007: Z odzysku - Salerno (MFF Smuga Cienia), Nagroda Główna
2007: Z odzysku - Pecs (Międzynarodowy Festiwal Filmowy Moveast), Nagroda Główna - Złoty Beniamin
2007: Z odzysku - Cieszyn (Festiwal Filmowy Wakacyjne kadry), Złota Podkowa za najlepszy debiut w konkursie filmów fabularnych
2006: Z odzysku - Warszawa (Warszawski Festiwal Filmowy), Specjalna Nagroda Jury konkursu Nowe Filmy, Nowi Reżyserzy
2006: Z odzysku - Warszawa (Warszawski Festiwal Filmowy), Nagroda Cinemax za scenariusz
2006: Z odzysku - Saloniki (MFF), nagroda za reżyserię
2006: Z odzysku - Europejska Nagroda Filmowa (wcześniej Felix), nominacja w kategorii: Europejskie odkrycie
2006: Z odzysku - Bratysława (Międzynarodowy Festiwal Filmowy), Nagroda Publiczności - Złoty Bażant
2006: Z odzysku - Bratysława (Międzynarodowy Festiwal Filmowy), Nagroda FIPRESCI
Przeboje festiwalu Millennium Docs Against Gravity 2018 w Gdyńskim Centrum Filmowym
Już jutro, we czwartek, 13 grudnia, o godz. 20:00 premiera filmu „Genesis 2.0.” z dr Pauliną Mozolewską.

Pokaz specjalny najnowszego filmu Christiana Freia (nominacja do Oscara za „Fotografa wojennego”) z udziałem dr Pauliny Mozolewskiej, biologa molekularnego i popularyzatorki nauki - www.naukowka.pl . Czy wskrzeszenie mamuta jest dziś możliwe? Przed nami opowieść o tajemnicach ukrytych w naturze, fundamencie stworzenia świata i nowej roli, jaką może odegrać w tym procesie człowiek - autor nowego Genesis 2.0. Przeboje festiwalu Millennium Docs Against Gravity 2018 w Gdyńskim Centrum Filmowym
"Mleko" - film dyplomowy w reżyserii absolwentki Gdyńskiej Szkoły Filmowej Urszuli Morgi otrzymał nagrodę dla Najlepszego Filmu Polskiego na 12. Festiwalu Grand OFF Najlepsze Niezależne Krótkie Filmy Świata!Mleko w reżyserii Urszuli Morgi Najlepszym Filmem Polskim!
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski