Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Sławomir Fabicki
Sławomir Fabicki
Reżyser, scenarzysta. Członek Europejskiej Akademii Filmowej. Laureat wielu nagród na krajowych i międzynarodowych festiwalach. Nominowany do studenckiego Oscara za film "Męska sprawa" w kategorii film zagraniczny w 2001.

W 1995 ukończył Studium Scenariuszowe PWSFTviT w Łodzi, a w 2002 Wydział Reżyserii PWSFTviT w Łodzi.
Filmografia

2009: Hanoi-Warszawa (opieka reżyserska)
2006: Z odzysku (reżyseria, scenariusz)
2002: Antychryst (II reżyser)
2001: Lista (asystent reżysera)
2001: Męska sprawa (reżyseria, scenariusz)
1999: Kaśka, bimber i motocykl (reżyseria, scenariusz)
1999: Bratobójstwo (reżyseria, scenariusz)
1998: Po drugiej stronie lasu (reżyseria)
1997: Wewnętrzny 55 (reżyseria, scenariusz)
1996: Nocą (reżyseria, scenariusz)
1994: Ich styl (scenariusz)

Nagrody filmowe:

2007: Z odzysku - Zlinea (Międzynarodowy Festiwal Filmów dla Dzieci i Młodzieży), The Europa Award za najlepszy pełnometrażowy debiut europejski
2007: Z odzysku - Triest (MFF), Specjalne Wyróżnienie Jury
2007: Z odzysku - Salerno (MFF Smuga Cienia), Nagroda Główna
2007: Z odzysku - Pecs (Międzynarodowy Festiwal Filmowy Moveast), Nagroda Główna - Złoty Beniamin
2007: Z odzysku - Cieszyn (Festiwal Filmowy Wakacyjne kadry), Złota Podkowa za najlepszy debiut w konkursie filmów fabularnych
2006: Z odzysku - Warszawa (Warszawski Festiwal Filmowy), Specjalna Nagroda Jury konkursu Nowe Filmy, Nowi Reżyserzy
2006: Z odzysku - Warszawa (Warszawski Festiwal Filmowy), Nagroda Cinemax za scenariusz
2006: Z odzysku - Saloniki (MFF), nagroda za reżyserię
2006: Z odzysku - Europejska Nagroda Filmowa (wcześniej Felix), nominacja w kategorii: Europejskie odkrycie
2006: Z odzysku - Bratysława (Międzynarodowy Festiwal Filmowy), Nagroda Publiczności - Złoty Bażant
2006: Z odzysku - Bratysława (Międzynarodowy Festiwal Filmowy), Nagroda FIPRESCI
Konkurs na scenariusz i realizację filmu krótkometrażowego promującego gospodarkę morską w Polsce
Miasto Gdynia oraz Pomorska Fundacja Filmowa w Gdyni zapraszają do udziału w drugiej edycji konkursu na scenariusz i realizację filmu krótkometrażowego promującego gospodarkę morską w Polsce, organizowanego w ramach Forum Gospodarki Morskiej Gdynia 2017. Konkurs na scenariusz i realizację filmu krótkometrażowego promującego gospodarkę morską w Polsce
Od dziś do 26 maja potrwa w Gdyńskim Centrum Filmowym największy w Polsce festiwal filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity. Ponad 60 najlepszych dokumentów z całego świata, spotkania z twórcami i debaty tematyczne, edukacja dla dzieci i seniorów oraz kino VR (Virtual Reality). O Nagrodę Prezydenta Miasta Gdyni powalczy 14 filmów.Dzisiaj rusza w Gdyni festiwal filmów dokumentalnych 14. Millennium Docs Against Gravity
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski