Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Filip Marczewski
Filip Marczewski
Reżyser, scenarzysta. Otrzymał wiele nagród na krajowych i międzynarodowych festiwalach filmowych. Nominowany do studenckiego Oskara za film “Melodramat”. 

Jego debiut fabularny “Bez wstydu” otrzymał CIVIS Media Prize 2013 dla najlepszego filmu europejskiego poruszającego temat tolerancji, a Agnieszka Grochowska Orła za najlepszą główną rolę kobiecą. Wykładowca Szkoły Wajdy. Ukończył Międzywydziałowe Studia Humanistyczne na Uniwersytecie Warszawskim i studia reżyserskie w PWSFTiTv w Łodzi.
Filmografia:

2012 BEZ WSTYDU pełnometrażowy film fabularny

2008 JAK W NIEBIE krótkometrażowy film dokumentalny

2005 MELODRAMAT krótkometrażowy film fabularny

2004 CYRANO krótkometrażowy film fabularny

2004 BIEDA ZIEMIA krótkometrażowy film dokumentalny 


Wybrane nagrody:

2013 BEZ WSTYDU - CIVIS Media Prize Berlin Niemcy

Najlepszy europejski film poruszający temat tolerancji

2013 BEZ WSTYDU - ORZEŁ – najlepsza główna rola kobieca dla Agnieszki Grochowskiej.

2009 JAK W NIEBIE Festiwal filmów zrealizowanych w PWSFTviT Turek

Grand Prix

2007 MELODRAMAT - “Cinefest” Międzynarodowy Festiwal Filmowy Węgry

Grand Prix

2007 MELODRAMAT - “Cinefest” Międzynarodowy Festiwal Filmowy Węgry

Nagroda Jury Studenckiego

2006 MELODRAMAT - Academy of Motion Picture Arts and Sciences -

OSCAR – nominacja w kategorii Najlepszy zagraniczny film studencki

2006 MELODRAMAT -Międzynarodowy Festiwal Filmowy Huesca Hiszpania

Grand Prix

2006 MELODRAMAT - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w St.Louis USA

Najlepszy zagraniczny film krótkometrażowy

2006 MELODRAMAT - “Molodost” Międzynarodowy Festiwal Filmowy Kijów Ukraina

Najlepszy film studencki

2006 MELODRAMAT - CILECT Prize – Nominacja - Madryt Hiszpania

2006 MELODRAMAT “Art Film” Międzynarodowy Festiwal Filmowy Słowacja

Najlepszy film studencki

2006 MELODRAMAT - Offskar w kategorii filmów ze szkół filmowych

Najlepszy reżyser

2006 MELODRAMAT MECAL” Międzynarodowy Festiwal Filmowy Hiszpania

Grand Prix

2006 MELODRAMAT “Aye Aye” Międzynarodowy Festiwal Filmowy Francja

Grand Prix

2006 MELODRAMAT Euroshorts“ Miedzynarodowy Festiwal Filmowy Warszawa

Najlepszy Reżyser

2006 MELODRAMAT WorldFest” Międzynarodowy Festiwal Filmowy Houston USA

Silver REMI

2006 MELODRAMAT „ZIFF“ Międzynarodowy Festiwal Filmowy Zimbabwe

Grand Prix

2006 MELODRAMAT Festival Brasileiro de Cinema Universitario Brazylia

Nagroda za wkład artystyczny

2005 MELODRAMAT „Łodzią po Wiśle“, Warszawa

Grand Prix

2005 MELODRAMAT Praski Festiwal Filmów Krótkometrażowych Czychy

Wyróżnienie

2005 MELODRAMAT “Lato Filmów” Toruń Polska

Grand Prix

2005 BIEDA ZIEMIA Festiwal Filmów Dokumentalnych Parnu Estonia

Wyróżnienie

2005 BIEDA ZIEMIA Festiwal Narodów Austria

Wyróżnienie

2005 CYRANO Offscar Polska

Najlepszy scenariusz

2004 CYRANO “Lato Filmów” Kazimierz Dolny Polska

Grand Prix

2004 CYRANO “KRAKFFA” Kraków Polska

Grand Prix

2004 CYRANO “Jutro Filmów” Warszawa

Grand Prix

Konkurs na scenariusz i realizację filmu krótkometrażowego promującego gospodarkę morską w Polsce
Miasto Gdynia oraz Pomorska Fundacja Filmowa w Gdyni zapraszają do udziału w drugiej edycji konkursu na scenariusz i realizację filmu krótkometrażowego promującego gospodarkę morską w Polsce, organizowanego w ramach Forum Gospodarki Morskiej Gdynia 2017. Konkurs na scenariusz i realizację filmu krótkometrażowego promującego gospodarkę morską w Polsce
Od dziś do 26 maja potrwa w Gdyńskim Centrum Filmowym największy w Polsce festiwal filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity. Ponad 60 najlepszych dokumentów z całego świata, spotkania z twórcami i debaty tematyczne, edukacja dla dzieci i seniorów oraz kino VR (Virtual Reality). O Nagrodę Prezydenta Miasta Gdyni powalczy 14 filmów.Dzisiaj rusza w Gdyni festiwal filmów dokumentalnych 14. Millennium Docs Against Gravity
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski