Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Filip Jacobson
Filip Jacobson - słuchacz
Reżyser filmów dokumentalnych. Absolwent Filmoznawstwa na Uniwersytecie Łódzkim, Gdyńskiej Szkoły Filmowej kontynuuje naukę na Kunsthochschule für Medien w Kolonii w Niemczech. Przez pół roku w ramach wymiany studenckiej studiował na EICTV na Kubie oraz licznych warsztatach filmowych jak: EsoDoc Workshops, Goshort Talent Campus, Polska Doc.

Zaangażowany w dokumenty społeczne, poszukuje różnych form wyrazu zarówno w projekcie internetowym jak i formach paradokumentalnych.

Organizował warsztaty filmowe dla dzieci i młodzieży w Turcji, Rumunii i Polsce. Jego pierwszy film “Spacer” został dostrzeżony przez JuryStudenckie na Krakowskim Festiwalu Filmowym w 2012 roku. W 2015 wraz z artystką Angeliką Hertą zrealizował web-dokument www.bobkowski-codalej.pl na motywach “Szkiców piórkiem” Andrzeja Bobkowskiego. Film powstał przy wsparciu stypendium “Młoda Polska” Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Polski. Właśnie ukończył zdjęcia do swojego debiutu fabularnego na Kubie.

Filmografia:

• DOM 2016, dokument krótkometrażowy, GSF, Polska.

• Lekcja patriotyzmu 2016, dokument krótkometrażowy, KHM, Germany.

• Bobkowski-co-dalej.pl, 2015 dokument internetowy,

Polska/Niemcy/Francja.

• To jest Polska 2014, mockument krótkometrażowy, Trawa Film,

Niemcy.

• Spacer 2012, dokument krótkometrażowy, GSF, Polska.



Wystawa
Wirtualne Albatrosy
Wirtualne Albatrosy to internetowa wersja znanego wśród uczniów i nauczycieli Przeglądu Filmów Uczniowskich ALBATROSY, realizowanego przez Pomorską Fundację Filmową w Gdyni od 2010 roku.

W konkursie mogą wziąć udział uczniowie ostatnich klas szkół podstawowych i szkół średnich, indywidualnie i w grupach.Wirtualne Albatrosy
Film dyplomowy naszego studenta Jakuba Laskowskiego, pod roboczym tytułem Halsowanie, to historia dwudziestopięcioletniego Janka. Zostaje on skonfrontowany z nagłą śmiercią ojca. Sny i wyobrażenia dotyczące niedokończonych rozmów z ojcem, przeplatają się mu z przeżyciami związanymi z pogrzebem i koniecznością przywyknięcia do nowej rzeczywistości. Podróż, w której towarzyszymy Jankowi prowadzi go do pogodzenia się z ojcem i jego śmiercią oraz odnalezienia nowej perspektywy.Padł ostatni klaps na planie filmu Halsowanie w reżyserii Jakuba Laskowskiego
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski