Milenia Fiedler
Milenia Fiedler - montażystka
Montażystka filmów takich, jak "Tatarak", "Katyń", "Weiser", "Fuks" oraz seriali telewizyjnych. Ma także na swoim koncie montaż wielu filmów dokumentalnych, animacji oraz spektakli Teatru Telewizji. W zawodzie pracuje od 1991.

Absolwentka Wydziału Montażu Filmowego i Realizacji Telewizyjnej FAMU w Pradze (1985-89). W 2005 obroniła doktorat na Wydziale Reżyserii Filmowej PWSFTviT w Łodzi. Obecnie jest Prezesem Polskiego Stowarzyszenia Montażystów.
Filmografia:

2009: Miasto z morza
2008: Tatarak
2007: Katyń
2006: U fryzjera
2006: Tylko mnie kochaj
2006: Ranczo
2005: Tak miało być
2005: Sushi, torba, tablice, benzyna, czołgi, krajobraz w: Solidarność, Solidarność...
2005: Po sezonie
2005: Lekarz drzew
2005-2006: Codzienna 2 m 3
2004: Piekło niebo w: Święta polskie
2004: Stacyjka
2004: Cudownie ocalony w: Polskie miłości
2004: Osiemnaście (współpraca scenariuszowa)
2004: Nigdy w życiu!
2004-2006: Kryminalni
2004: Czwarta władza
2004: Całkiem nowe lata miodowe
2003: Zróbmy sobie wnuka
2003-2004: Męskie-żeńskie
2003: Koniec wakacji
2003: Kasia i Tomek
2003-2005: Defekt
2002: Miss mokrego podkoszulka w: Święta polskie
2002: Rób swoje, ryzyko jest twoje
2002: Król przedmieścia
2002: Haker
2001: Wtorek
2001: W pustyni i w puszczy (serial TV)
2001: Stacja
2000: Zakochani
2000: Weiser
2000-2001: Miasteczko
2000: Egoiści
1999: Wrota Europy
1999: Palce lizać
1999-2006: Na dobre i na złe
1999: Gwiazdka w Złotopolicach
1999: Fuks
1998: Poniedziałek
1998: Amok
1997-2006: Złotopolscy
1997: Szczęśliwego Nowego Jorku (montaż materiałów video)
1997: Krok
1997: Czas zdrady
1996: Bar „Atlantic”
1995: Próby domowe
1994: Jest jak jest
1992: Sauna (montaż materiałów video)
1992: Enak (wybór materiałów archiwalnych)
1990: Życie za życie. Maksymilian Kolbe (współpraca montażowa)

Nagrody filmowe:

2002: Weiser - Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepszy montaż, za rok 2001
2001: Weiser - Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), nagroda za montaż
1997: Czas zdrady - Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), nagroda za montaż