Mirosław Bork
Mirosław Bork
Reżyser, scenarzysta i producent filmowy. Wyprodukował kilkadziesiąt filmów dokumentalnych i seriali, kilka filmów fabularnych i telewizyjnych wprowadzonych na rynek polski i niemiecki, kilkaset odcinków programów telewizyjnych.

W 1980 ukończył filologię polską na Uniwersytecie Gdańskim, w 1984 reżyserię telewizyjną i filmową na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego.

W latach 1994-99 był dyrektorem Telewizyjnej Agencji Produkcji Teatralnej i Filmowej w TVP S.A. Od 1999 roku pracuje jako niezależny producent. W latach 1997-2000 wiceprezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, obecnie Członek Zarządu KIPA. W latach 2006-2010 dyrektor artystyczny Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.

W ramach obowiązków służbowych nadzorował produkcję około 120 filmów fabularnych i wysokonakładowych dokumentalnych.

Jako reżyser teatralny wystawiał w latach 1987-2005 w różnych teatrach w Polsce oraz dla teatru telewizji sztuki Williama Shakspeare'a, Friedricha Dürrenmatta, Woody'ego Allena, Akosa Kertesza, Markusa Kobeli, Aleksandra Fredry i Władysława Terleckiego.
Wybrana filmografia

Filmy dokumentalne
1987: Smród (scenariusz i reżyseria)
1999: Pomiędzy narodami (scenariusz i reżyseria)
2000: Złoto carów (reżyseria wraz z Małgorzatą Buzdką)
2009: PO-LIN, okruchy pamięci (producent)

Filmy fabularne i seriale

1989: Konsul - debiut fabularny (scenariusz i reżyseria)
1998: Cudze szczęście (scenariusz i reżyseria)
2000: Duża przerwa - serial komediowy (współscenarzysta i producent)
2001: Dwie miłości - telewizyjny film fabularny (współscenarzysta i producent)
2003-2006: Pensjonat pod Różą - serial obyczajowy (scenarzysta, reżyser i producent)

Nagrody filmowe

1988: Smród (Grand Prix V Festiwalu Młode Kino Polskie)
1989: Konsul (Srebrna Muszla dla najlepszego reżysera na 37 MFF w San Sebastian)
1989: Konsul (Nagroda Szefa Kinematografii za najlepszy debiut)
1999: Cudze szczęście (Nagroda UNDA na Festiwalu w Monte Carlo)