Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Paweł Huelle
Paweł Huelle
Prozaik i autor tomiku wierszy. Pracował jako dziennikarz w Biurze Informacji Prasowej Solidarności. Wykładowca uniwersytecki, redaktor, dyrektor Ośrodka Gdańskiego Telewizji Polskiej, a ostatnio także felietonista.

Absolwent filologii polskiej na Uniwersytecie Gdańskim. Autor felietonów w "Gazecie Wyborczej". Jego książki, w tym debiutancka powieść "Weiser Dawidek", zostały przetłumaczone na wiele języków.
Bibliografia:

2008: Opowieści chłodnego morza, Kraków, Znak
2007: Ostatnia wieczerza, Kraków, Znak
2004: Castorp, Gdańsk, Wydawnictwo słowo/obraz terytoria
2001: Mercedes-Benz. Z listów do Hrabala, Kraków, Znak
1996: Pierwsza miłość i inne opowiadania, Londyn-Warszawa, PULS
1994: Wiersze, Gdańsk, Wydawnictwo Morskie
1991: Opowiadania na czas przeprowadzki, Londyn-Warszawa, PULS
1987: Weiser Dawidek, Gdańsk, Wydawnictwo Morskie (II wyd. popr.: Londyn-Warszawa, PULS 1992)

Wybrane tłumaczenia:
1995: fiński: Kuka ole, Weiser Dawidek, Otava, Keuruu
1990: francuski: Weiser Dawidek, Lausanne, LAge dHomme
1990: hiszpański: Donde esta Weiser Dawidek, Barcelona, Barral
1992: niemiecki: Weiser Dawidek, Hamburg, Zuerich, Luchterhand. Schnecken, Pfutzen, Regen und Andere Geschichten aus Gdansk (Opowiadania na czas przeprowadzki), Hamburg, Zuerich, Luchterhand

Tłumaczenia również na języki: angielski, holenderski, szwedzki, czeski, włoski i wiele innych.
Gdyńskie Centrum Filmowe w Europa Cinemas! Ogólnopolskie Forum Wokół Kina – ponownie w Gdyni
Gdyńskie Centrum Filmowe zostało zaproszone do współpracy w ramach prestiżowej organizacji Europa Cinemas. Międzynarodowa wymiana doświadczeń ma służyć rozwojowi oferty Kina Studyjnego GCF. Tymczasem w Gdyni, już po raz drugi, odbędzie się ogólnopolskie spotkanie branży związanej z dystrybucja filmową, czyli Forum Wokół Kina. Gdyńskie Centrum Filmowe w Europa Cinemas! Ogólnopolskie Forum Wokół Kina – ponownie w Gdyni
Z okazji ogólnopolskiej premiery filmu Raoula Pecka „Nie jestem twoim murzynem” - nominacja do Oscara®, wyróżnienie i nagroda publiczności na Berlinale 2017 - zapraszamy na pokaz specjalny z udziałem pisarki, eseistki, absolwentki Mills College w Kalifornii i profesor w Zakładzie Literatury i Kultury Amerykańskiej na Uniwersytecie Gdańskim Izabeli Morskiej. W filmie usłyszymy głos Samuela L. Jacksona – narratora opowieści. Premiera: „Nie jestem twoim murzynem” i Izabela Morska
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski