Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Paweł Huelle
Paweł Huelle
Prozaik i autor tomiku wierszy. Pracował jako dziennikarz w Biurze Informacji Prasowej Solidarności. Wykładowca uniwersytecki, redaktor, dyrektor Ośrodka Gdańskiego Telewizji Polskiej, a ostatnio także felietonista.

Absolwent filologii polskiej na Uniwersytecie Gdańskim. Autor felietonów w "Gazecie Wyborczej". Jego książki, w tym debiutancka powieść "Weiser Dawidek", zostały przetłumaczone na wiele języków.
Bibliografia:

2008: Opowieści chłodnego morza, Kraków, Znak
2007: Ostatnia wieczerza, Kraków, Znak
2004: Castorp, Gdańsk, Wydawnictwo słowo/obraz terytoria
2001: Mercedes-Benz. Z listów do Hrabala, Kraków, Znak
1996: Pierwsza miłość i inne opowiadania, Londyn-Warszawa, PULS
1994: Wiersze, Gdańsk, Wydawnictwo Morskie
1991: Opowiadania na czas przeprowadzki, Londyn-Warszawa, PULS
1987: Weiser Dawidek, Gdańsk, Wydawnictwo Morskie (II wyd. popr.: Londyn-Warszawa, PULS 1992)

Wybrane tłumaczenia:
1995: fiński: Kuka ole, Weiser Dawidek, Otava, Keuruu
1990: francuski: Weiser Dawidek, Lausanne, LAge dHomme
1990: hiszpański: Donde esta Weiser Dawidek, Barcelona, Barral
1992: niemiecki: Weiser Dawidek, Hamburg, Zuerich, Luchterhand. Schnecken, Pfutzen, Regen und Andere Geschichten aus Gdansk (Opowiadania na czas przeprowadzki), Hamburg, Zuerich, Luchterhand

Tłumaczenia również na języki: angielski, holenderski, szwedzki, czeski, włoski i wiele innych.
Warsztaty kompozycji filmowej 9-15 października 2017
Warsztaty przeznaczone są dla uczniów szkół muzycznych, studentów i absolwentów kompozycji zainteresowanych tworzeniem muzyki filmowej. Kompozytor prowadzący warsztaty - laureat Oscara, Jan A.P. Kaczmarek przekaże uczestnikom wiedzę w zakresie sposobów pracy nad ścieżką muzyczną filmu, kontaktu i znalezienia wspólnego języka z reżyserem, zdradzi też zależności, które kompozytor napotyka podczas produkcji filmowej - ograniczony budżet i konsekwencje aranżacyjne.Warsztaty kompozycji filmowej 9-15 października 2017
Druga edycja konkursu na scenariusz filmowy promujący gospodarkę morską rozstrzygnięta!
Kapituła konkursowa wybrała do realizacji film wg scenariusza Pana Andrzeja Mańkowskiego pt. „Mój Port”. Wyróżnienia przyznano Panu Sławomirowi Witkowi oraz Panu Jakubowi Maj. Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia i gratulujemy nagrodzonym! Premiera zwycięskiej produkcji już podczas Forum - 13 października. Tymczasem przypomnijmy zwycięski film „Koncert” z 2016 roku. 

Ogłoszenie wyników konkursu na film o gospodarce morskiej
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski