Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Paweł Huelle
Paweł Huelle
Prozaik i autor tomiku wierszy. Pracował jako dziennikarz w Biurze Informacji Prasowej Solidarności. Wykładowca uniwersytecki, redaktor, dyrektor Ośrodka Gdańskiego Telewizji Polskiej, a ostatnio także felietonista.

Absolwent filologii polskiej na Uniwersytecie Gdańskim. Autor felietonów w "Gazecie Wyborczej". Jego książki, w tym debiutancka powieść "Weiser Dawidek", zostały przetłumaczone na wiele języków.
Bibliografia:

2008: Opowieści chłodnego morza, Kraków, Znak
2007: Ostatnia wieczerza, Kraków, Znak
2004: Castorp, Gdańsk, Wydawnictwo słowo/obraz terytoria
2001: Mercedes-Benz. Z listów do Hrabala, Kraków, Znak
1996: Pierwsza miłość i inne opowiadania, Londyn-Warszawa, PULS
1994: Wiersze, Gdańsk, Wydawnictwo Morskie
1991: Opowiadania na czas przeprowadzki, Londyn-Warszawa, PULS
1987: Weiser Dawidek, Gdańsk, Wydawnictwo Morskie (II wyd. popr.: Londyn-Warszawa, PULS 1992)

Wybrane tłumaczenia:
1995: fiński: Kuka ole, Weiser Dawidek, Otava, Keuruu
1990: francuski: Weiser Dawidek, Lausanne, LAge dHomme
1990: hiszpański: Donde esta Weiser Dawidek, Barcelona, Barral
1992: niemiecki: Weiser Dawidek, Hamburg, Zuerich, Luchterhand. Schnecken, Pfutzen, Regen und Andere Geschichten aus Gdansk (Opowiadania na czas przeprowadzki), Hamburg, Zuerich, Luchterhand

Tłumaczenia również na języki: angielski, holenderski, szwedzki, czeski, włoski i wiele innych.
Trwa rekrutacja na Warsztaty kompozycji muzyki filmowej
Gdyńska Szkoła Filmowa zaprasza na czwartą edycję Warsztatów kompozycji muzyki filmowej z laureatem Oscara Janem A.P. Kaczmarkiem w dniach 18-24 października 2021 roku

Zgłoszenia przyjmowane są od 1 lipca do 15 września 2021 roku.Trwa rekrutacja na Warsztaty kompozycji muzyki filmowej
Serdecznie zapraszamy młodych twórców filmowych, w szczególności licealistów, do wzięcia udziału w BEZPŁATNYCH zdalnych warsztatach i masterclassach z uznanymi polskimi twórcami.

Spotkania realizowane będą w ramach XIV Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY.

Bezpłatne masterclassy i warsztaty filmowe online
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski