Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Paweł Huelle
Paweł Huelle
Prozaik i autor tomiku wierszy. Pracował jako dziennikarz w Biurze Informacji Prasowej Solidarności. Wykładowca uniwersytecki, redaktor, dyrektor Ośrodka Gdańskiego Telewizji Polskiej, a ostatnio także felietonista.

Absolwent filologii polskiej na Uniwersytecie Gdańskim. Autor felietonów w "Gazecie Wyborczej". Jego książki, w tym debiutancka powieść "Weiser Dawidek", zostały przetłumaczone na wiele języków.
Bibliografia:

2008: Opowieści chłodnego morza, Kraków, Znak
2007: Ostatnia wieczerza, Kraków, Znak
2004: Castorp, Gdańsk, Wydawnictwo słowo/obraz terytoria
2001: Mercedes-Benz. Z listów do Hrabala, Kraków, Znak
1996: Pierwsza miłość i inne opowiadania, Londyn-Warszawa, PULS
1994: Wiersze, Gdańsk, Wydawnictwo Morskie
1991: Opowiadania na czas przeprowadzki, Londyn-Warszawa, PULS
1987: Weiser Dawidek, Gdańsk, Wydawnictwo Morskie (II wyd. popr.: Londyn-Warszawa, PULS 1992)

Wybrane tłumaczenia:
1995: fiński: Kuka ole, Weiser Dawidek, Otava, Keuruu
1990: francuski: Weiser Dawidek, Lausanne, LAge dHomme
1990: hiszpański: Donde esta Weiser Dawidek, Barcelona, Barral
1992: niemiecki: Weiser Dawidek, Hamburg, Zuerich, Luchterhand. Schnecken, Pfutzen, Regen und Andere Geschichten aus Gdansk (Opowiadania na czas przeprowadzki), Hamburg, Zuerich, Luchterhand

Tłumaczenia również na języki: angielski, holenderski, szwedzki, czeski, włoski i wiele innych.
Bardzo miło nam poinformować, że film dyplomowy Macieja Millera pt. "Między nami" otrzymał Grand Prix Discovery w konkursie "Odcienie wolności" organizowanym podczas festiwalu filmowego Millenium Docs Against Gravity!Między nami w reżyserii Macieja Millera z Grand Prix Discovery
W ramach 15. edycji Millennium Docs Against Gravity Film Festival Gdynia zapraszamy na warsztat fotografii humanistycznej. Fotografia jako spotkanie z drugim człowiekiem w nawiązaniu do filmu „Raghu Rai, portret niepozowany” oraz filmu „Polaroid. Błyskawiczne marzenia”. Prowadzenie: Sławomir Pultyn. 

Partnerem warsztatów jest CYFROWE.PL
WARSZTAT FOTOGRAFII HUMANISTYCZNEJ
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski