Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Paweł Huelle
Paweł Huelle
Prozaik i autor tomiku wierszy. Pracował jako dziennikarz w Biurze Informacji Prasowej Solidarności. Wykładowca uniwersytecki, redaktor, dyrektor Ośrodka Gdańskiego Telewizji Polskiej, a ostatnio także felietonista.

Absolwent filologii polskiej na Uniwersytecie Gdańskim. Autor felietonów w "Gazecie Wyborczej". Jego książki, w tym debiutancka powieść "Weiser Dawidek", zostały przetłumaczone na wiele języków.
Bibliografia:

2008: Opowieści chłodnego morza, Kraków, Znak
2007: Ostatnia wieczerza, Kraków, Znak
2004: Castorp, Gdańsk, Wydawnictwo słowo/obraz terytoria
2001: Mercedes-Benz. Z listów do Hrabala, Kraków, Znak
1996: Pierwsza miłość i inne opowiadania, Londyn-Warszawa, PULS
1994: Wiersze, Gdańsk, Wydawnictwo Morskie
1991: Opowiadania na czas przeprowadzki, Londyn-Warszawa, PULS
1987: Weiser Dawidek, Gdańsk, Wydawnictwo Morskie (II wyd. popr.: Londyn-Warszawa, PULS 1992)

Wybrane tłumaczenia:
1995: fiński: Kuka ole, Weiser Dawidek, Otava, Keuruu
1990: francuski: Weiser Dawidek, Lausanne, LAge dHomme
1990: hiszpański: Donde esta Weiser Dawidek, Barcelona, Barral
1992: niemiecki: Weiser Dawidek, Hamburg, Zuerich, Luchterhand. Schnecken, Pfutzen, Regen und Andere Geschichten aus Gdansk (Opowiadania na czas przeprowadzki), Hamburg, Zuerich, Luchterhand

Tłumaczenia również na języki: angielski, holenderski, szwedzki, czeski, włoski i wiele innych.
Rób filmy! Ruszyła rekrutacja do Gdyńskiej Szkoły Filmowej
Rozpoczęła się rekrutacja na Wydział Reżyserski Gdyńskiej Szkoły Filmowej. Kandydatów wyłonionych w pierwszym etapie czekają w lipcu 2020 roku egzaminy wstępne i rozmowa kwalifikacyjna.  Rób filmy! Ruszyła rekrutacja do Gdyńskiej Szkoły Filmowej
Polecamy Państwu nową edycję spotkań i rozmów o sztuce życia, inspirowanych kinem dokumentalnym. „Filmoterapia z Sensem” w lutym, marcu i kwietniu to trzy wieczorne seanse w Gdyńskim Centrum Filmowym, a po nich spotkania z ciekawymi gośćmi.

Najbliższe odbędzie się już 19 lutego. O tym, gdzie leżą granice naszej intymności i jak zmienia się seksualność w czasach internetu, porozmawiamy po pokazie filmu „Ewa nie chce spać”. Naszym gościem będzie psycholog i specjalista w dziedzinie zdrowia psychoseksualnego, Bartosz Karcz.



„Filmoterapia z Sensem” w Gdyńskim Centrum Filmowym
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski