Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Mirosław Bork
Mirosław Bork
Reżyser, scenarzysta i producent filmowy. Wyprodukował kilkadziesiąt filmów dokumentalnych i seriali, kilka filmów fabularnych i telewizyjnych wprowadzonych na rynek polski i niemiecki, kilkaset odcinków programów telewizyjnych.

W 1980 ukończył filologię polską na Uniwersytecie Gdańskim, w 1984 reżyserię telewizyjną i filmową na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego.

W latach 1994-99 był dyrektorem Telewizyjnej Agencji Produkcji Teatralnej i Filmowej w TVP S.A. Od 1999 roku pracuje jako niezależny producent. W latach 1997-2000 wiceprezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, obecnie Członek Zarządu KIPA. W latach 2006-2010 dyrektor artystyczny Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.

W ramach obowiązków służbowych nadzorował produkcję około 120 filmów fabularnych i wysokonakładowych dokumentalnych.

Jako reżyser teatralny wystawiał w latach 1987-2005 w różnych teatrach w Polsce oraz dla teatru telewizji sztuki Williama Shakspeare'a, Friedricha Dürrenmatta, Woody'ego Allena, Akosa Kertesza, Markusa Kobeli, Aleksandra Fredry i Władysława Terleckiego.
Wybrana filmografia

Filmy dokumentalne
1987: Smród (scenariusz i reżyseria)
1999: Pomiędzy narodami (scenariusz i reżyseria)
2000: Złoto carów (reżyseria wraz z Małgorzatą Buzdką)
2009: PO-LIN, okruchy pamięci (producent)

Filmy fabularne i seriale

1989: Konsul - debiut fabularny (scenariusz i reżyseria)
1998: Cudze szczęście (scenariusz i reżyseria)
2000: Duża przerwa - serial komediowy (współscenarzysta i producent)
2001: Dwie miłości - telewizyjny film fabularny (współscenarzysta i producent)
2003-2006: Pensjonat pod Różą - serial obyczajowy (scenarzysta, reżyser i producent)

Nagrody filmowe

1988: Smród (Grand Prix V Festiwalu Młode Kino Polskie)
1989: Konsul (Srebrna Muszla dla najlepszego reżysera na 37 MFF w San Sebastian)
1989: Konsul (Nagroda Szefa Kinematografii za najlepszy debiut)
1999: Cudze szczęście (Nagroda UNDA na Festiwalu w Monte Carlo)
Przeboje festiwalu Millennium Docs Against Gravity 2018 w Gdyńskim Centrum Filmowym
Już jutro, we czwartek, 13 grudnia, o godz. 20:00 premiera filmu „Genesis 2.0.” z dr Pauliną Mozolewską.

Pokaz specjalny najnowszego filmu Christiana Freia (nominacja do Oscara za „Fotografa wojennego”) z udziałem dr Pauliny Mozolewskiej, biologa molekularnego i popularyzatorki nauki - www.naukowka.pl . Czy wskrzeszenie mamuta jest dziś możliwe? Przed nami opowieść o tajemnicach ukrytych w naturze, fundamencie stworzenia świata i nowej roli, jaką może odegrać w tym procesie człowiek - autor nowego Genesis 2.0. Przeboje festiwalu Millennium Docs Against Gravity 2018 w Gdyńskim Centrum Filmowym
"Mleko" - film dyplomowy w reżyserii absolwentki Gdyńskiej Szkoły Filmowej Urszuli Morgi otrzymał nagrodę dla Najlepszego Filmu Polskiego na 12. Festiwalu Grand OFF Najlepsze Niezależne Krótkie Filmy Świata!Mleko w reżyserii Urszuli Morgi Najlepszym Filmem Polskim!
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski