Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Paweł Łoziński
Paweł Łoziński
Reżyser, scenarzysta i producent filmów dokumentalnych. Absolwent Wydziału Reżyserii w PWSFTviT. Laureat wielu nagród na krajowych i międzynarodowych festiwalach, w tym nagrody za debiut reżyserski na FPFF w Gdyni.

Przygodę z filmem rozpoczął od asystowania ojcu, Marcelowi Łozińskiemu. Był także asystentem Krzysztofa Kieślowskiego przy filmie "Trzy kolory. Biały" (1993). W oparciu o pomysł Kieślowskiego zrealizował polski odcinek serii "Sto lat kina". W 1996 roku za swą telewizyjną fabułę "Kratka", z Jerzym Kamasem, otrzymał nagrodę za debiut na festiwalu w Gdyni. Wiele nagród na międzynarodowych festiwalach otrzymał film "Miejsce urodzenia" (1992) o podróży pisarza Henryka Grynberga w poszukiwaniu śladów zamordowanego w czasie okupacji ojca. Nie mniejsze uznanie - jako propozycja "dokumentu codzienności" - zdobyły filmy "Taka historia" i "Siostry", nagrodzone Złotym Lajkonikiem na krakowskim Festiwalu Filmów Dokumentalnych i Krótkometrażowych.
Filmografia

2009: Chemia (reżyseria, scenariusz, dźwięk, producent)
2008: Kici (reżyseria, scenariusz, dźwięk, producent)
2007: Jacek Hugo-Bader (realizacja, scenariusz, producent)
2007: A gdyby tak się stało (współpraca realizatorska)
2006: Wygnańcy (realizacja, scenariusz, kierownictwo produkcji, producent)
2004: Między drzwiami (reżyseria, scenariusz, producent wykonawczy)
2002: Pani z Ukrainy (reżyseria, scenariusz, zdjęcia, producent)
2002: Kraj urodzenia..., Kto, co i jest w jakim związku?, Ulica Wapienna, Zamek w Nasz spis powszechny (producent wykonawczy)
2002: Mój spis z natury we wsi Leźno Małe w Nasz spis powszechny (producent wykonawczy, reżyseria, scenariusz, zdjęcia)
1999: Taka historia (reżyseria, scenariusz, zdjęcia, dźwięk)
1999: Siostry (reżyseria, scenariusz, zdjęcia, dźwięk, producent)
1997: Sławomir Mrożek przedstawia (realizacja)
1997: Japonia (realizacja)
1995: Wszystko może się przytrafić (współpraca)
1995: 10 lat w kinie (realizacja)
1993: 89 mm do Europy (współpraca)
1992: Miejsce urodzenia (realizacja)
1991: Siedmiu Żydów z mojej klasy (współpraca realizatorska)
1990: 45-89 (zdjęcia)
Bardzo miło nam poinformować, że film dyplomowy Macieja Millera pt. "Między nami" otrzymał Grand Prix Discovery w konkursie "Odcienie wolności" organizowanym podczas festiwalu filmowego Millenium Docs Against Gravity!Między nami w reżyserii Macieja Millera z Grand Prix Discovery
W ramach 15. edycji Millennium Docs Against Gravity Film Festival Gdynia zapraszamy na warsztat fotografii humanistycznej. Fotografia jako spotkanie z drugim człowiekiem w nawiązaniu do filmu „Raghu Rai, portret niepozowany” oraz filmu „Polaroid. Błyskawiczne marzenia”. Prowadzenie: Sławomir Pultyn. 

Partnerem warsztatów jest CYFROWE.PL
WARSZTAT FOTOGRAFII HUMANISTYCZNEJ
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski