Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą politykę.
Zamknij
GSFLogo
GSFLogoTXT
szukaj
heartyoutuberssblip
Wojciech Marczewski
Wojciech Marczewski
Reżyser. Od roku 1998 wykładowca na Wydziale Reżyserii PWSFTViT w Łodzi. Współzałożyciel i jeden z głównych wykładowców Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Członek Rady Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.

W latach 1964-68 pracował jako asystent w "Se-Ma-Forze". Po ukończeniu studiów pracował w WF "Czołówka". W latach 1989-91 członek Komitetu Kinematografii. W latach 90. dziekan brytyjskiej uczelni filmowej The National Film and Television School.
Filmografia

2009: Wszystkie małe kłamstwa Anny (opieka artystyczna)
2009: Dekalog 89+ (opieka artystyczna)
2009: Street Feeling w: Dekalog 89+ (konsultacja scenariuszowa)
2009: Filiżanki Yoko Ono w: Dekalog 89+ (konsultacja scenariuszowa, opieka artystyczna)
2006: Podróż (opieka artystyczna)
2005: Z odzysku (konsultacja scenariuszowa)
2002: Antychryst (opieka artystyczna)
2001: List (opieka artystyczna)
2000: Weiser (reżyseria, scenariusz)
1999: Skok (opieka artystyczna)
1997: Czas zdrady (reżyseria, scenariusz)
1993: Balanga (konsultacja artystyczna)
1990: Ucieczka z kina Wolność (reżyseria, scenariusz, dialogi)
1990: Pogrzeb kartofla (opieka artystyczna)
1989: 300 mil do nieba (opieka artystyczna)
1981: Dreszcze (reżyseria, scenariusz)
1979: Klucznik (reżyseria, scenariusz)
1978: Zmory (reżyseria, dialogi)
1975: Bielszy niż śnieg (reżyseria)
1974: Wielkanoc (reżyseria, scenariusz)
1972: Papierowy ptak (scenariusz)
1972: Odejścia, powroty (reżyseria, scenariusz, dialogi)
1969: Podróżni jak inni (reżyseria)

Nagrody Filmowe

2002: Weiser - Orzeł, Polska Nagroda Filmowa [nominacja] w kategorii: najlepszy scenariusz, za rok 2001
2002: Weiser - Orzeł, Polska Nagroda Filmowa [nominacja] w kategorii: najlepsza reżyseria, za rok 2001
2001: Weiser - Łagów [Lubuskie Lato Filmowe] Brązowe Grono
2001: Weiser - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Stowarzyszenia Filmowców Polskich za twórcze przedstawienie współczesności
1997: Czas zdrady - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Specjalna Jury
1994: Ucieczka z kina Wolność - Burgos MFF Fantastycznych, nagroda dla najlepszego filmu
1992: Ucieczka z kina Wolność - Avoriaz MFF Fantastycznych, Grand Prix
1991: Ucieczka z kina Wolność - Złota Taśma [przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP] w kategorii: film polski za rok 1990
1991: Ucieczka z kina Wolność - Złota Kaczka [przyznawana przez pismo 'Film'] w kategorii: najlepszy film polski, za rok 1990
1991: Ucieczka z kina Wolność - Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnegoza reżyserię w dziedzinie filmu fabularnego
1990: Ucieczka z kina Wolność - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Prezesa Komitetu d/s Radia i Telewizji
1990: Ucieczka z kina Wolność - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Dziennikarzy
1990: Ucieczka z kina Wolność - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych, Grand Prix Wielka Nagroda Jury Złote Lwy
1983: Dreszcze - Don Kichot, Nagroda PF DKF
1982: Dreszcze - Berlin MFF, Nagroda OCIC [Międzynarodowa Katolicka Organizacja Filmowa]
1982: Dreszcze - Berlin MFF, Nagroda Międzynarodowego Zrzeszenia Klubów Filmowych
1982: Dreszcze - Berlin MFF, Nagroda FIPRESCI
1982: Dreszcze - Berlin MFF, Srebrny Niedźwiedź
1981: Dreszcze - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Główna Jury
1980: Zmory - Złota Kamera [przyznawana przez pismo 'Film'] w kategorii: debiut reżyserski w filmie fabularnym, za rok 1979
1980: Klucznik - Olsztyn, Festiwal Polskiej Twórczości Telewizyjnej, Nagroda "Panoramy Północy"
1980: Klucznik - Olsztyn, Festiwal Polskiej Twórczości Telewizyjnej, Grand Prix za reżyserię filmu
1979: Zmory - San Sebastian MFF, Nagroda OCIC [Międzynarodowa Organizacja Katolicka d/s Filmu]
1979: Zmory - Nagroda im. Andrzeja Munka [przyznawana przez PWSFTviT]
1979: Zmory - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Główna Jury
Przypominamy, że tylko do niedzieli, 25 czerwca, czekamy na scenariusze na  realizację filmu krótkometrażowego promującego gospodarkę morską w Polsce!Ostatnie dni konkursu na scenariusz i realizację filmu krótkometrażowego promującego gospodarkę morską w Polsce
Zadajesz sobie pytanie: Jak zrobić film? Zgłoś się na 16. Pomorskie Warsztaty Filmowe!

Uczestnicy 16. Pomorskich Warsztatów Filmowych wezmą udział w każdym z etapów powstawania filmu fabularnego, od pisania scenariusza poprzez zdjęcia z udziałem profesjonalnej ekipy filmowej i zawodowych aktorów, aż po montaż i udźwiękowienie. Pracami pokierują praktycy kina i znakomici wykładowcy. Swój udział w warsztatach potwierdzili: scenarzysta Grzegorz Łoszewski [m.in. „Komornik”, „Stygmatyczka”, „Bez wstydu”], reżyser Wojciech Marczewski [m.in. „Dreszcze”, „Ucieczka z kina Wolność”, „Weiser”], operator obrazu Sławomir Pultyn [m.in. „Życie, miłość, śmierć i inne błahostki czyli Jan Saudek czeski fotograf”] oraz montażystka Milenia Fiedler [m.in. „Weiser”, „Katyń”, „Wałęsa”].16. Pomorskie Warsztaty Filmowe - ruszyła rekrutacja!
POWRÓT NA GÓRĘ STRONY © GSF 2010 | Polityka prywatności
projekt: Adam Żebrowski