Paweł Łoziński
Paweł Łoziński
Reżyser, scenarzysta i producent filmów dokumentalnych. Absolwent Wydziału Reżyserii w PWSFTviT. Laureat wielu nagród na krajowych i międzynarodowych festiwalach, w tym nagrody za debiut reżyserski na FPFF w Gdyni.

Przygodę z filmem rozpoczął od asystowania ojcu, Marcelowi Łozińskiemu. Był także asystentem Krzysztofa Kieślowskiego przy filmie "Trzy kolory. Biały" (1993). W oparciu o pomysł Kieślowskiego zrealizował polski odcinek serii "Sto lat kina". W 1996 roku za swą telewizyjną fabułę "Kratka", z Jerzym Kamasem, otrzymał nagrodę za debiut na festiwalu w Gdyni. Wiele nagród na międzynarodowych festiwalach otrzymał film "Miejsce urodzenia" (1992) o podróży pisarza Henryka Grynberga w poszukiwaniu śladów zamordowanego w czasie okupacji ojca. Nie mniejsze uznanie - jako propozycja "dokumentu codzienności" - zdobyły filmy "Taka historia" i "Siostry", nagrodzone Złotym Lajkonikiem na krakowskim Festiwalu Filmów Dokumentalnych i Krótkometrażowych.
Filmografia

2009: Chemia (reżyseria, scenariusz, dźwięk, producent)
2008: Kici (reżyseria, scenariusz, dźwięk, producent)
2007: Jacek Hugo-Bader (realizacja, scenariusz, producent)
2007: A gdyby tak się stało (współpraca realizatorska)
2006: Wygnańcy (realizacja, scenariusz, kierownictwo produkcji, producent)
2004: Między drzwiami (reżyseria, scenariusz, producent wykonawczy)
2002: Pani z Ukrainy (reżyseria, scenariusz, zdjęcia, producent)
2002: Kraj urodzenia..., Kto, co i jest w jakim związku?, Ulica Wapienna, Zamek w Nasz spis powszechny (producent wykonawczy)
2002: Mój spis z natury we wsi Leźno Małe w Nasz spis powszechny (producent wykonawczy, reżyseria, scenariusz, zdjęcia)
1999: Taka historia (reżyseria, scenariusz, zdjęcia, dźwięk)
1999: Siostry (reżyseria, scenariusz, zdjęcia, dźwięk, producent)
1997: Sławomir Mrożek przedstawia (realizacja)
1997: Japonia (realizacja)
1995: Wszystko może się przytrafić (współpraca)
1995: 10 lat w kinie (realizacja)
1993: 89 mm do Europy (współpraca)
1992: Miejsce urodzenia (realizacja)
1991: Siedmiu Żydów z mojej klasy (współpraca realizatorska)
1990: 45-89 (zdjęcia)