Wojciech Marczewski
Wojciech Marczewski
Reżyser. Od roku 1998 wykładowca na Wydziale Reżyserii PWSFTViT w Łodzi. Współzałożyciel i jeden z głównych wykładowców Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Członek Rady Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.

W latach 1964-68 pracował jako asystent w "Se-Ma-Forze". Po ukończeniu studiów pracował w WF "Czołówka". W latach 1989-91 członek Komitetu Kinematografii. W latach 90. dziekan brytyjskiej uczelni filmowej The National Film and Television School.
Filmografia

2009: Wszystkie małe kłamstwa Anny (opieka artystyczna)
2009: Dekalog 89+ (opieka artystyczna)
2009: Street Feeling w: Dekalog 89+ (konsultacja scenariuszowa)
2009: Filiżanki Yoko Ono w: Dekalog 89+ (konsultacja scenariuszowa, opieka artystyczna)
2006: Podróż (opieka artystyczna)
2005: Z odzysku (konsultacja scenariuszowa)
2002: Antychryst (opieka artystyczna)
2001: List (opieka artystyczna)
2000: Weiser (reżyseria, scenariusz)
1999: Skok (opieka artystyczna)
1997: Czas zdrady (reżyseria, scenariusz)
1993: Balanga (konsultacja artystyczna)
1990: Ucieczka z kina Wolność (reżyseria, scenariusz, dialogi)
1990: Pogrzeb kartofla (opieka artystyczna)
1989: 300 mil do nieba (opieka artystyczna)
1981: Dreszcze (reżyseria, scenariusz)
1979: Klucznik (reżyseria, scenariusz)
1978: Zmory (reżyseria, dialogi)
1975: Bielszy niż śnieg (reżyseria)
1974: Wielkanoc (reżyseria, scenariusz)
1972: Papierowy ptak (scenariusz)
1972: Odejścia, powroty (reżyseria, scenariusz, dialogi)
1969: Podróżni jak inni (reżyseria)

Nagrody Filmowe

2002: Weiser - Orzeł, Polska Nagroda Filmowa [nominacja] w kategorii: najlepszy scenariusz, za rok 2001
2002: Weiser - Orzeł, Polska Nagroda Filmowa [nominacja] w kategorii: najlepsza reżyseria, za rok 2001
2001: Weiser - Łagów [Lubuskie Lato Filmowe] Brązowe Grono
2001: Weiser - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Stowarzyszenia Filmowców Polskich za twórcze przedstawienie współczesności
1997: Czas zdrady - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Specjalna Jury
1994: Ucieczka z kina Wolność - Burgos MFF Fantastycznych, nagroda dla najlepszego filmu
1992: Ucieczka z kina Wolność - Avoriaz MFF Fantastycznych, Grand Prix
1991: Ucieczka z kina Wolność - Złota Taśma [przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP] w kategorii: film polski za rok 1990
1991: Ucieczka z kina Wolność - Złota Kaczka [przyznawana przez pismo 'Film'] w kategorii: najlepszy film polski, za rok 1990
1991: Ucieczka z kina Wolność - Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnegoza reżyserię w dziedzinie filmu fabularnego
1990: Ucieczka z kina Wolność - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Prezesa Komitetu d/s Radia i Telewizji
1990: Ucieczka z kina Wolność - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Dziennikarzy
1990: Ucieczka z kina Wolność - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych, Grand Prix Wielka Nagroda Jury Złote Lwy
1983: Dreszcze - Don Kichot, Nagroda PF DKF
1982: Dreszcze - Berlin MFF, Nagroda OCIC [Międzynarodowa Katolicka Organizacja Filmowa]
1982: Dreszcze - Berlin MFF, Nagroda Międzynarodowego Zrzeszenia Klubów Filmowych
1982: Dreszcze - Berlin MFF, Nagroda FIPRESCI
1982: Dreszcze - Berlin MFF, Srebrny Niedźwiedź
1981: Dreszcze - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Główna Jury
1980: Zmory - Złota Kamera [przyznawana przez pismo 'Film'] w kategorii: debiut reżyserski w filmie fabularnym, za rok 1979
1980: Klucznik - Olsztyn, Festiwal Polskiej Twórczości Telewizyjnej, Nagroda "Panoramy Północy"
1980: Klucznik - Olsztyn, Festiwal Polskiej Twórczości Telewizyjnej, Grand Prix za reżyserię filmu
1979: Zmory - San Sebastian MFF, Nagroda OCIC [Międzynarodowa Organizacja Katolicka d/s Filmu]
1979: Zmory - Nagroda im. Andrzeja Munka [przyznawana przez PWSFTviT]
1979: Zmory - Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagroda Główna Jury